Bratislava privíta v júni 2017 vyše 400 polyglotov z celého sveta!

Začiatkom júna sa bude na Ekonomickej univerzite v Bratislave konať svetové podujatie Stretnutie polyglotov (Polyglot Gathering), na ktorom sa každoročne stretávajú milovníci jazykov. Priemerný počet jazykov, ktoré ovládajú, je šesť, a na podujatí nie je neobvyklé začuť aj také jazyky, o ktorých ste v živote predtým nepočuli.

Polyglotov čakajú 4 dni plné prednášok a prezentácií, v ktorých sa účastníci podelia o svoje skúsenosti s učením sa jazykov a rozoberú tiež rôzne iné témy súvisiace s jazykmi. Nejde však o žiadnu formálnu konferenciu, ale „stretnutie“ v pravom slova zmysle: prednášky sú doplnené zaujímavým večerným programom, ako napr. polyglotské hry a kvízy, multijazyčné koncerty, medzinárodný večer a pod. Pozrite sa, ako to na takom Stretnutí polyglotov vyzeralo minulý rok:

Polyglot Gathering je neformálne podujatie, ktoré sa doteraz konalo vždy raz za rok v Berlíne. Tento rok sa organizátori z Berlína rozhodli spolupracovať s Lýdiou Machovou z Jazykového mentoringu, ktorá pomáha ľuďom učiť sa jazyky svojpomocne, a Petrom Balážom, koordinátorom združenia E@I, ktoré stojí za mnohými úspešnými portálmi na výučbu jazykov (www.slovake.eu, www.lernu.net, www.deutsch.info, www.mluvtecesky.net, www.lingvo.info), aby priniesli podujatie do Bratislavy. Pre mnohých polyglotov, ktorí sa akcie zúčastňujú pravidelne, je to vítaná zmena, pretože takto môžu nielen vidieť svojich kamarátov, precvičiť si aj menej používané jazyky a stráviť príjemný týždeň, ale taktiež spoznať novú krajinu, o ktorej často nevedia mnoho.

Behom prvého mesiaca predaja vstupeniek si lístok bez váhania kúpilo už vyše 100 jazykových nadšencov z 37 krajín, a do Bratislavy sa už teraz veľmi tešia. Organizátori pre nich pripravujú zaujímavé aktivity, a tohtoročnou novinkou bude, že program sa 5-dňovým oficiálnym Stretnutím polyglotov neskončí. Záujemci budú mať možnosť spoznať aj iné kúty Slovenska, medzi iným Liptov či Banskú Štiavnicu.

Hlavnou časťou 5-dňového podujatia budú prednášky samotných polyglotov na rôzne témy súvisiace s jazykmi a učením sa jazykov, ktoré sú prezentované v niektorom zo svetových jazykov. Účastníci tak zdieľajú tipy na učenie sa väčšieho počtu jazykov, ich udržiavania, zlepšovania prízvuku a pod. Obľúbené sú tiež workshopy, v ktorých sa prezentuje konkrétny jazyk z pohľadu človeka, ktorý sa ho chce naučiť ako cudzí jazyk. Nie je neobvyklé, že polygloti si zo Stretnutia polyglotov odnesú nový zoznam jazykov, ktoré ich zaujali, a často aj knižky alebo iné materiály, aby mohli hneď začať.

Stretnutie polyglotov nie je konferencia, ale skutočne „stretnutie“, na ktorom ide predovšetkým o utužovanie komunity polyglotov. Mnohí sa poznajú z predošlých podujatí alebo z youtubových kanálov či blogov. Medzi prednáškami, na obede aj pri večernom programe je to preto veľmi živé, a tiež pestré. Rozhovory medzi polyglotmi totiž prebiehajú vo všetkých možných jazykoch. Každý ma na krku veľkú menovku, na ktorú si vypíše jazyky, v ktorých ho ostatní môžu osloviť. Predstavovanie tak zväčša býva v angličtine, ale už od druhej vety sa často prechádza na iný jazyk podľa voľby z menovky. Pre mnohých polyglotov je takéto stretnutie vzácnou príležitosťou precvičiť si naživo jazyky, s ktorými nemajú žiaden živý kontakt. Na podujatí tak môžete začuť ľudí, ako si vymieňajú dojmy z včerajšej zábavy po latinsky alebo sa bavia o predošlej prednáške v jazyku tamang. Najpopulárnejšie sú však európske jazyky, a prekvapivo veľké zastúpenie medzi jazykmi polyglotov má aj esperanto – plánový medzinárodný jazyk.

Ak vás podujatie zaujalo, pozrite si kompletnú stránku v angličtine.

V prípade otázok vám o pripravovanom podujatí radi povieme viac. Kontaktujte nás.

List ministra

List-odpoveď a Príhovor ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka: